Select Page

EINS ZWEI ORCHESTRA KONDIGT 3E ALBUM ‘HOPE, SIGN, COMMUNITY’ AAN

De Utrechtse band Eins Zwei Orchestra brengt op 27 september hun derde studioalbum ‘Hope, Sign, Community’ uit. Op deze langspeler vertelt Eins Zwei Orchestra het uitermate actuele verhaal van gewone mensen die, ongewild en onverwacht, een held werden. Basisthema is het iconische beeld van ‘Tankman’. De man die, gewapend met slechts 2 boodschappentasjes, een heel cordon tanks tegenhield na de bloedig neergeslagen studentenopstanden in 1989, in China. Zijn impulsieve daad veranderde de wereldgeschiedenis.

Stefan van Maurik, frontman van Eins Zwei Orchestra, zegt er het volgende over: “Tankman is inspirerend, omdat hij, een gewoon mens zoals jij en ik, ‘zomaar’ iets deed, in een opwelling van verontwaardiging over onrecht. Het mooie aan tankman en de gelijksoortige helden op het album (Karim Wasfi, Samantha Smith, Manfred Zbrzezny e.a.) is dat iedereen kan wat zij deden. Het zijn toegankelijke helden, leiders integer en zonder opsmuk. Een verademing in een wereld vol geweld en spierballentaal.”

Voor de totstandkoming van ‘Hope Sign Community’ is Eins Zwei Orchestra de samenwerking aangegaan met Sam Jones en Mathijs Kievit in studio Joneski. Voor the finishing touch ging de band de landsgrenzen over; het album is gemixt door Tre Sheppard (UK) en in London gemasterd door Pete Maher (o.a. U2, The Killers, Damien Rice, Snow Patrol en Lana Del Rey). Het artwork werd ontworpen door Jan Hamstra. Zijn ‘Manifesto of doubt’, over politiek geweld en verzet tegen de gevestigde orde wordt momenteel tentoongesteld in museum Belvedere.)

Het herkenbare geluid van galmende gitaren en gruizige analoge synths in combinatie met mooie melodien en romantische vocalen floreren net zoals op de vorige twee albums. Echter zijn ze er ook in geslaagd om nieuwe elementen toe te voegen. Op ‘Hope, Sign, Community’ is er bijvoorbeeld meer ruimte voor de vrouwelijke vocalen van Lydia van Maurik en nieuwkomer Tamara van Esch (bekend als Mevrouw Tamara). En in plaats van koor en strijkers is nu meer gebruik gemaakt van elektronica. In vergelijking tot het eerdere werk van Eins Zwei Orchestra, is de sound daarom frisser en directer geworden.

Vooruitlopend op de release, heeft Eins Zwei Orchestra de eerste single afkomstig van ‘Hope, Sign, Community’ vrijgegeven. ‘Come On’ wordt in september begeleid door videoclip.

Het verschijnen van ‘Hope, Sign, Community’ wordt gevierd met een releaseshow in Tivoli de Helling, Utrecht op 7 oktober 2016.

Gigs uit het verleden:

  • Noorderslag (2011 en 2013)
  • DWDD (2011 en 2013)
  • Radio optredens (o.a. 3FM, NPO1 en 2, KINK FM) + airplay single gedurende 5 weken
  • Verder: Paaspop, Festival Mundial, Bevrijdingsfestival Zwolle, Utrecht, Wageningen, Den Bosch, ZomerParkfeesten, De Affaire, Paradiso, Melkweg, Tivoli, Patronaat, 013, Vera, etc.

Beeldmateriaal :

https://www.youtube.com/watch?v=zWMEJ_0gLJ0
https://www.youtube.com/watch?v=o5QhiWzLYGo
https://www.youtube.com/watch?v=3wKpODhxnJo

Interview met 3voor12 over de nieuwe plaat:

http://3voor12.vpro.nl/lokaal/utrecht/nieuws/2016/maart/Nieuwe-plaat-Eins-Zwei-Orchestra.html

Eins Zwei Orchestra is:

Stefan van Maurik: Guitar, Vocals
Lydia van Maurik-Wever: Keys, Vocals
Tamara van Esch: Keys, Vocals
Bart Reinders: Drums, Samples
Herman Ypma: Bass Guitar, Backing Vocals